torsdag 13 december 2012

Dagens Lusserace

Idag var det liksom ingen idé att gå till jobbet. Gjorde en timme eller två hemifrån, men sen tog jag ledigt. Eller. Ledig förresten. Morgonen började extra tidigt för att få Storasyster klar inför sitt luciatåg. Det första luciatåget för dagen. Klockan kvart i åtta infann sig hela familjen på skolan. MammaMu, pappan, lillebror och den fina skönsjungande tärnan med glitter i håret. Luciatåget var fint. Fina sånger, fina dikter, fina barn. Ett tåg där alla fick vara precis det de ville. Till och med pepparkakor. Det fanns många av varje sort. Säkert åtta lucior. Minst. Precis som det ska vara i ett luciatåg på lågstadiet alltså.

Därefter lämnades Lillebror på dagis och med en fösäkran om att hela familjen skulle infinna sig på dagis kvart i tre med tomtedräkt och fika i ryggsäcken för dagens andra luciatåg. Vi var där på utsatt tid. MammaMu, Storasyster och pappan. Tomten fick på sig sin tomtedräkt och sällade sig till de andra tomtarna. De var säkert arton tomtar. Å så tre pepparkakor. Och en lucia. Och så några mammor. Precis som det ska vara i ett luciatåg i förskolan alltså. Sånginsatsen var precis som den brukar vara i ett luciatåg i förskolan den också. Men de var otroligt söta. Allihop.

Väl hemma snidade tomten om till stjärngosseutstyrsel och gjorde tillsammans med Storasyster dagens tredje luciaframträdande. Som följdes av ytteligare ett straxt efter. Det senare i en lite poppigare version. Därefter satte vi på tv:n och såg det femte luciatåget för dagen. Det från Uppsala domkyrka. Det luciatåget innehöll inte en enda tomte. Eller pepparkaka. Inte så länge vi tittade i alla fall. Det är väl precis som det brukar vara i ett traditionellt luciatåg från en domkyrka det också kan jag tänka mig.

Jag kan i alla fall med gott samvete säga att vi har firat Lucia i alla fall. Det har vi gjort. På alla tänkbara sätt och det verkar nästan som att Lillebror planerar att fortsätta firandet i morgon. Det var i alla fall vad han sa innan han somnade.

Jaha, men vad sysslade MammaMu med annars på sin "lediga" dag då. Jo, mellan de två första luciatillställningarna jobbade jag som sagt en (liten) stund. Sen jäktade jag till ett av stadens större köpcentrum och byggde på julklappsångesten lite. Som ni förstår blev jag inte färdig med julklapparna idag heller. Tiden (läs: fantasin) räckte inte riktigt till. Jag som ändå hade hoppats.

I kväll har julen äntligen fått ta över i huset. Granen är klädd och tomtarna fått komma ner från vinden. Just nu är hela huset fyllt med julens härliga dofter av ljus, gran och hyacint. Och glögg. För nu ska MammaMu dricka årets första glögg. Det är hon värd efter den här "lediga" dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar